نقش انواع تیپ سیمان در سیر تحول ساخت و ساز:
در گذشته نه چندان دور برای ساخت خانه ها خبری از استفاده از انواع تیپ سیمان نبود. در آن زمان از مصالح بسیار ساده ای مانند چوب، آجر و خشت خام استفاده می شد. این خانه ها در کنار دلنشین بودن خود، از مقاومت بسیار کمی در برابر بلایای طبیعی برخوردار بودند. معمولاً دیوارهای این خانه ها تاب مقاومت در برابر باران های شدید را نداشتند و سقف های پوشیده از الیاف و حصیری این منازل ممکن بود با یک باد شدید کنده شوند. پس از این مرحله، در ساخت و سازها از آجر و بلوک استفاده گردید؛ اما هنوز هم از نظر علمی طبقه بندی برای مصالح وجود نداشت.
کم کم مصالح ساختمانی مدرن به وجود آمدند. دسترسی به این مصالح نیز از طریق فروشگاه های اینترنتی مانند پتروکیمیا بسیار آسان گردیده است. این عوامل دنیای ساخت و ساز را متحول کردند. برای اتصال بخش های مختلف ساختمان که از مصالح گوناگونی ساخته شده اند، از انواع تیپ سیمان استفاده گردید. استفاده از انواع تیپ سیمان در ساخت و سازهای امروزی به طرز چشمگیری دوام آنها را افزایش داده است. امروزه در همه جای این کره خاکی، برج های سربه فلک کشیده و بسیار مستحکمی به چشم می خورد. این ساختمان ها در برابر شدیدترین بلایای طبیعی به خوبی دوام می آورند. در ادامه مطالب مفیدی در رابطه با انواع تیپ سیمان و کاربرد ها و خواص هر یک ارائه می گردد. قبل از تصمیم به خرید سیمان بهتر است با این مطالب آشنا شوید.
با استفاده از انواع تیپ سیمان توان بتن های متنوعی را تولید کرد. یکی از عناصر بسیار مهم در ساختمان سازی بتن میباشد و بدون آن امکان پیادهسازی معماری و ساخت و سازهای امروزی وجود نخواهد داشت. با توجه به اینکه ساختمانسازی در چه منطقه آب و هوایی انجام میشود؛ باید نوع مناسب سیمان و بتن برای آن منطقه انتخاب گردد. سیمان را میتوان در دو طبقه اصلی پرتلند و غیر پرتلند گروه بندی کرد.
سیمان غیر پرتلند:
سیمان غیر پرتلند خود دارای دو نوع منبسط شونده و آلومینیومی می باشد. حجم سیمان غیر پرتلند منبسط شونده در حین کار افزایش می یابد. این نوع سیمان مخلوطی از گچ پوکساید، مواد حاوی آهک و سیمان معمولی است.
سیمان پرتلند:
سیمان معمولی
این ماده هیدرولیک، کلینکر پودر شده ای می باشد که خود شامل ترکیبات سیلیسی، سیلیکاتی، آهنی و آلومینیومی است. بر اساس معیارهای علمی انواع تیپ سیمان مشخص شده اند؛ که هر یک دارای کاربردهای خاصی هستند. تیپ سیمان می تواند بر قیمت سیمان تاثیر بگذارد. انواع تیپ سیمان پرتلند در ادامه بررسی می گردند.
سیمان تیپ 1 یا همان سیمان معمولی
در میان انواع تیپ سیمان این نوع، همان سیمان سیاه یا سیمان معمولی و بنایی است؛ که دارای کاربردهای عمومی و روزمره میباشد. برای انجام کارهای خاص، خصوصاً در مورد بتنهایی که مورد حملات یونها واقع میشوند؛ بهتر است از این نوع سیمان استفاده نشود. با توجه به مقاومت نمونههای سیمان در طول 28 روز، سیمان تیپ به سه کلاس 325-1 ، 425-1 و 525-1 تقسیم میشود. برای سیمان کلاس 325-1 حداقل مقاومت 28 روزه، برابر با 325 است. در کلاسهای 425-1 و 525-1 مقاومت سیمان بالا میباشد. در ضمن در مناطق با آب و هوای گرم ممکن است دمای بتن تا 32 درجه و دمای بتنهای حجیم تا 15 درجه بالا برود. در این شرایط باید سیمان تیپ 1 را با احتیاط به کار برد.
سیمان تیپ 2
نتیجه اصلاح سیمان تیپ 1، سیمان تیپ 2 است. در این تیپ مقاومت سیمان در برابر سولفاته شدن ارتقا داده شده است. در ضمن حرارت آب بندی نیز کاهش یافته است. در نتیجه این اصلاحات، کار با این تیپ سیمان راحتتر است. در بتنریزی های بزرگ و حجیم و در مناطق گرمسیر، میتوان از سیمان تیپ 2 استفاده نمود. برای ساخت قطعات سیمانی بزرگی مانند تیر برق و جدول از این سیمان استفاده میشود.
سیمان تیپ 3 یا سیمان زودگیر
سیمان تیپ 3، همان سیمان پرتلند زودگیر است. این سیمان مستحکم، دارای مقاومت بالایی است و در مقایسه با سیمان تیپ 1 واکنشهای گرماده بیشتری دارد. این ویژگی سبب شده است که این نوع سیمان را بتوان به همراه ضد یخ در مناطق سردسیر به کار برد. همچنین با استفاده از این تیپ میتوان قالب گیریهای سریع را نیز انجام داد.
سیمان تیپ 4 یا سیمان کندگیر
این نوع سیمان دارای هیدراتاسیون ترکیبی پایین و واکنش گرمایی ضعیفی است و به همین جهت سیمان کندگیر نیز نامیده میشود. در پروژههای بزرگ و حساسی مانند سدسازی که دقت کار از اهمیت خاصی برخوردار است؛ از این تیپ سیمان که دارای گیرایی کند و اصولی است؛ استفاده میشود. ویژگی مثبت دیگر این تیپ این است که قابلیت استفاده در دمای بالای 40 درجه را دارد؛ به همین دلیل در جنوب کشور به وفور استفاده میشود.
سیمان تیپ 5 یا سیمان ضد سولفات
یکی دیگر از انواع تیپ سیمان پرتلند که در برابر سولفاتها مقاومت خوبی دارد؛ تیپ 5 است. این مزیت سبب شده است که در ساخت اغلب سازههای دریایی از این تیپ سیمان استفاده شود. در ضمن این نوع سیمان برای ساخت و ساز در زمینهای سولفاتدار مناسب است. این تیپ نسبت به تیپ 1، دارای هیدراتاسیون کندتر و واکنشهای گرمازایی کمتری است. بهتر است در بتنهای مسلح که امکان حملات شیمیایی کلردار وجود دارد؛ از این نوع سیمان استفاده نشود.
سیمان پوزولانی
پوزولان
سیمان پوزولانی در مقایسه با انواع تیپ سیمان دارای مقاومت کوتاه مدت کمتری است؛ اما این مقاومت در طولانی مدت افزایش می یابد. در این نوع سیمان 15% پوزولان وجود دارد. از مزایای این نوع سیمان، گرمای هیدراسیون کمتر آن نسبت به تیپ 2 می باشد. یکی از کاربردهای آن ایجاد سازههای بزرگ است. ویژگی اصلی این نوع سیمان این است که به خوبی در برابر حملات شیمیایی کلر و سولفات مقاومت میکند. بتن حاصل از این نوع سیمان، دارای نفوذپذیری کمی است و در برابر حملات شیمیایی به خوبی مقاومت نموده و دوام بالایی دارد.
سیمان پوزولانی ویژه
تفاوت این نوع سیمان با سایر انواع تیپ سیمان این است که میتواند سفارشیسازی شود. در این محصول 15 تا 30 درصد پوزولان وجود دارد که با توجه به درخواست مشتری میتوان این مقدار را تغییر داد. یکی از کاربردهای این نوع سیمان سد سازی است.
شرکت تأمین تجهیز نیروی پتروکیمیا در زمینه تأمین و ارسال محصولات سیمان با کیفیت خدمات ارزنده ای به مشتریان خود ارائه می دهد.